Valná hromada v Končenici

BESEDA MÁ CO UKÁZAT
Česká beseda Končenice svou minulou činnost zhodnotila v neděli 23. února. Kromě hostů z okolních i vzdálenějších spolků a institucí zaplnila o druhé hodině odpoledne sál Českého domu spousta členů spolku. Mnohé přilákal i slíbený program, který připravily besední skupiny. Z necelých pěti set se valné hromady zúčastnili 172 členové spolku.

Letošní valná hromada měla neobvyklý a o to zajímavější průběh. Jednání bylo propojeno vystoupeními, takže zprávy jednotlivých sekcí, základní a mateřské školy se střídaly s ukázkami z jejich činnosti na jevišti. Před zahájením valné hromady příchozí členy a hosty vítala dechová hudba, a v krátkém programu vystoupily besední taneční skupina Končenická chasa a oblíbené malé mažoretky. Po zvolení pracovního předsednictva a verifikační komise jako první podala zprávu ředitelka mateřské školy Gordana Tomášková. Zdůraznila, že je tato škola pro obec nesmírně důležitá. Její slova potvrdilo vystoupení nejmladších, roztomilých dětí, které nebojácně zatančily několik tanců. Přítomní je odměnili silným potleskem. Zprávu o činnosti Besedy v minulém období podala Kristýna Kvapilová, a její slova ilustrovaly fotografie z počítačové prezentace. Beseda má za sebou spoustu vystoupení v krajanských i v přátelských spolcích v různých částech Chorvatska. Beseda zorganizovala taneční večírek, dva divadelní večery s hosty z Daruvaru a z Horních Kounic v České republice, uspořádala tradiční sousedskou zábavu, připravila program k návštěvě požežského biskupa, podílela se na oslavě 50. výročí otevření školní budovy a zúčastnila se všech akcí v organizaci Svazu Čechů. Největší besední akcí byly Končenické hody, které se zcela vydařily. Po této zprávě následovalo vystoupení besedních skupin: Manželské páry a Červená sukýnka, a pěvecká skupina Končeňačky diváky potěšila starými českými písněmi. Za doprovodu dechové hudby zazpívali a sólové úseky skladeb hráli bratři Karel a Mateo Málkovi. Pokladní Tihana Holubková informovala, že Beseda rok uzavřela s 27 tisíci kun dluhu. Ředitel České základní školy Josefa Růžičky Jaromír Vrabec seznámil přítomné s činností školy a s úspěchy žáků. Po jeho zprávě vystoupily taneční skupiny žáků nižších tříd z Končenic a Daruvarského Brestova. Pochvalně se o bohaté činnosti spolku vyjádřili četní hosté: starosta obce Zlatko Bakunić, předseda županské české menšinové rady Damir Malina, poslanec Vladimír Bílek, místožupanka Taňa Novotná Golubićová, místopředseda Svazu Čechů Jiří Bahník a představitelé Besed z Daruvaru, Horního Daruvaru, Velkých a Malých Zdenců, Záhřebu a Daruvarského Brestova. Na závěr jednání představila předsedkyně Besedy Alenka Vaněčková plán práce na letošní rok. Výroční schůze končenického krajanského spolku skončila besedou při kávě a pečivu, které připravily místní ženy, a při malé dechové kapele. J. Horká/jh

jednota 22 2020

V Jednotě číslo 22, která vychází 30. května 2020, čtěte:
- Začala obnova místního domu v Šibovci
- Vláda dala zelenou bilaterální smlouvě s Českem
- Úspěch střední Ekonomické a turistické školy Daruvar
- Současná situace mezi krajany v Srbsku
- Pokračování seriálu Češi na chorvatském Jadranu
- Z minulosti fotbalového světa
- Souhrn jednotlivých článků v chorvatštině