Valná hromada v Kaptole

Wednesday, 05 March 2014

PŘIPRAVUJÍ SE NA DOŽÍNKY – PRÁCE JE HODNĚ
Všechny přítomné v kaptolském Českém domě v sobotu 22. února večer na valné hromadě místní Besedy vítaly zvuky české písně v podání kaptolské hudební skupiny Bohemia (nedávno vydala svůj druhý nosič zvuku). V  pěkně upraveném sále od samého začátku vládla dobrá a příjemná nálada. Je to zásluha místních krajanů.

Předseda Zdenko Tauš ve zprávě o činnosti Besedy zdůraznil: „Děkuji všem členům Besedy, obci Kaptol, hasičskému spolku, všem tanečníkům, zpěvákům, hudebníkům a všem těm, kteří svůj volný čas věnovali Besedě. Vaši velkou podporu budeme potřebovat i do budoucna. Nezapomeňte, že dožínky jsou u nás v Kaptole, a že všichni budou mít hodně práce, určitě víc, než doposud.“ Aby se letošní dožínky v Kaptole vydařily, popřáli i mnozí hosté, mezi kterými kaptolští krajané zvlášť vítali poslance za českou a slovenskou menšinu Vladimíra Bílka, zástupce požežsko-slavonského župana Ferdinanda Trohu, představitele Svazu Čechů a mnohých kulturně uměleckých spolků a sdružení z Kaptola a okolí, spolků, se kterými Beseda dobře spolupracuje. Všechny místní spolky přislíbily pomoc při organizaci největší krajanské slavnosti – dožínek. Bylo vidět, že se na tuto akci, která se v Kaptole naposled konala před celými dvaceti pěti lety, už všichni moc těší. Jednatel Besedy Mirko Vazler zdůraznil, že Beseda má sedmdesát aktivních členů. Ve spolku působí tři folklorní skupiny, kapela Bohemia a pěvecký sbor. O činnosti besedních složek informovali jejich vedoucí: o malé, střední a velké taneční skupině Zdenko Tauš, Valentina Sadílková a Kristina Švarcová, o kapele Goran Hruška a o pěvecké skupině Jarmila Mautnerová. Všechny skupiny vystupovaly doma i v okolí, ale také ve vzdálenějších Besedách. Program činnosti byl splněn, pouze o tradiční josefovskou zábavu loni zájem nebyl. O výuce češtiny podle modelu C ve škole Vilima Korajce informovala učitelka Sněžana Nitrajová. Pro valné shromáždění připravila krátký přehled devadesátiletého působení české školy v Kaptole a výuce českého jazyka. Připomněla všechny české učitele, zejména první učitelku češtiny Jindru Horákovou. Vedoucí pěvecké skupiny Jarmila Mautnerová zavzpomínala na svou učitelku Otylku Sekulićovou Musilovou, která byla před padesáti lety hybnou pákou zdejšího krajanského spolku. Slavnostní okamžik nastal, když předseda Tauš za veškerou činnost a výbornou spolupráci poděkoval bývalé poslankyni za českou a slovenskou menšinu ve Sněmu Zdence Čuchnilové a odevzdal jí diplom čestného členství, kterým ji Česká beseda Kaptol vyznamenala v loňském roce ke svému devadesátému výročí. Po oficiální části shromáždění se přítomným s krátkým programem představily taneční skupiny a smíšený pěvecký sbor. Děti zatančily několik tanců a zpěváci za doprovodu Gorana Hrušky zazpívali známé lidové písně. K pobavení potom hrála Bohemia.
A. M. Štrumlová Tučková/amšt

Jednota 42 2021

V Jednotě číslo 42, která vychází 23. října 2021, čtěte:
- Předsednictvo Svazu v Česku: Úspěšný zájezd s bohatým programem
- Přehlídka malých hudebních skupin se poprvé konala v Osijeku
- V Lipovci se konal přátelský večírek
- Radioklub Jan Hus oslavil padesátiny: Stále ve světovém vrchu
- Sto let Svazu Čechů: Nové vedení Svazu
- In memoriam Karolina-Seka Kmoníčková
- Shrnutí jednotlivých článků v chorvatštině